Terug naar het overzicht

Asperges bereiden

 

Was de asperges zorgvuldig. Snijd voor het schillen ongeveer 0,5 tot 1,5 cm van de onderzijde af (van verse asperges hoeft bijna niets vanaf). Leg de asperges 30 minuten in koud water. Hierdoor kunnen ze zich vol zuigen met water en zijn ze gemakkelijker te schillen. Leg de asperges plat op een werkblad en schil de stengels met een dunschiller of een speciale aspergeschiller. Schil royaal rond zodat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Leg de asperges in ruim koud water, voeg er een snufje zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat de asperges 6 a 8 minuten zachtjes door koken. Dikkere asperges (de AA en AAA kwaliteit) langer koken, ca. 8 tot 10 minuten Neem daarna de asperges van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht en laat goed uitlekken.

Tip: Het kookvocht kan gebruikt worden als basis voor een heerlijke aspergesoep. Kookvocht kan ook ingevroren worden.