Terug naar het overzicht

Het Marskramerpad nu dwars door de boerenakkers van Aspergehof Noordam.

Het Marskramerpad (LAW 3) snijdt Nederland precies door de midden in twintig etappes. Cultuur, historie en natuur, verdeeld over een aantal regio’s dienen zich iedere etappe weer aan. Het Marskramerpad begint in Bad Bentheim, Duitsland en de wandelaars kunnen uitpuffen in het zeezand met de woeste schuimkoppen bij Scheveningen.

Sinds het voorjaar 2016 is het boerenlandpad “de Zwetpolderroute” opgenomen in LAW 3 (18) traject Rijnsaterwoude – Leiden. Bij boerderij Werk en Rust gaat de route van de weg af, de polder in. U wandelt een kleine 6 km dwars door het boerenland en kunt bij Aspergehof Noordam de openbare weg weer volgen. Het pad kan voor sommige wandelaars een openbaring dan wel een uitdaging zijn.

De boerenakkers zien er ieder seizoen anders uit

Het onmiskenbare polderlandschap biedt zicht op steeds wisselende wolkenluchten en vogels die af en aan vliegen. Smalle paadjes langs slootkanten, schuine wallenkantjes, kortom kleipolderland met bloeiende aardappelvelden, goudgeel koren, prachtige ooievaarsbloemen in de slootkant of volop oogstwerkzaamheden. De boerenakkers zien er ieder seizoen anders uit.

Een aantal tips voor dit gedeelte van de route:

  • Is het smalle paadje langs de slootkant te nat, kunt u ook het tractorspoor volgen dat veelal tussen het gewas doorgaat.
  • Het slootkantpaadje tussen de Bosma molen richting Woubrugge is smal maar wel met gras begroeit. Helaas wat schuin. Een goed alternatief is gewoon het betonnen tractorpad tussen de percelen in te volgen.
  • Het gedeelte langs de aspergevelden is goed begaanbaar langs de slootkant. De grasstrook wordt regelmatig gemaaid. Daar langs staan informatieborden over de aspergeteelt.

Schuilhutje met koffie

Schuilhut langs het Marskramerpad

Vanaf medio Augustus zal er op het erf bij de Aspergehof een schuilhutje staan met een Senseo apparaat/waterkoker. U kunt daar na de tocht door de akkers bijkomen, even lekker in de zon zitten, schuilen of uw schoenen schoonmaken.
De Zwetpolderroute kan ook als een los ommetje gewandeld worden of in combinatie met andere boerenlandpaden van Rondom Alphen. Starten en uw auto parkeren kunt u op het terrein van Aspergehof Noordam. Neem gerust contact met ons op als u wilt starten met koffie en gebak. Of wat denkt u van een heerlijk buffet in de boerenschuur na een flinke wandeling. Meer informatie vindt u op www.aspergehofnoordam.nl.

Ontstaan van het Marskramerpad

Deze wandeltocht van 369,2 kilometer treedt via historische handelsroutes, oude herbergen en geurige markten in de voetsporen van deze handelslieden. Het ontstaan van de ‘wandelende handelaar’ gaat terug naar de 16e en 17e eeuw. Het was de Gouden Eeuw en binnen onze Republiek leek alle rijkdom maar niet op te kunnen. Echter, boeren op het Duitse, Westfaalse platteland en in de Belgische Kempen leefden in grote armoede. Na het werken op en het inzaaien van hun land, besloten boeren te voet naar Nederland te trekken in de hoop wat geld te verdienen. Zo ontstonden de marskramerpaden.

Het was een apart slag volk, de tödden, hannekemaaiers, kiepkerels en marskramers. Volgeladen met koopwaar en snuisterijen trokken ze honderden kilometers door Nederland en vaak veel verder, in de hoop op wat verdiensten. En dat ging niet zonder risico. Werden ze binnen de stadsmuren niet verguisd of verbannen; daarbuiten waren ze volledig overgeleverd aan de grillen van natuur en struikrovers.

Bosma molen langs de Zwetpolderroute Eerste aanwijzing Marskramerpad naar Zwetpolder Het tractorspoor tussen de aardappelen door

 

 

 

 

 

 

Bron: Wandelnet.nl & Penseelmourik.nl