Terug naar het overzicht

Aspergesoep

  • Schil de asperges goed en snijd de houterige onderkantjes eraf (hoe verser de asperges, hoe minder eraf hoeft)
  • Kook de schillen en de onderkantjes van de asperges een half uur of langer in 1 liter water met wat zout en een beetje suiker
  • Schrap en was de wortel
  • Maak de sugar snaps schoon, of haal de doperwtjes uit de diepvries
  • Snijd de wortel en de sugar snaps in fijne reepjes
  • Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 centimeter
  • Zeef het aspergewater, gooi de schillen weg en doe het vocht in de pan
  • Breng het aspergewater weer aan de kook, kook hierin de asperges gaar in tien tot vijftien minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges
  • Kook de wortel en de sugar snaps of de doperwtjes vijf minuten mee
  • Haal nu alle groenten uit de pan
  • Laat nu de boter smelten (niet bruin laten worden)
  • Voeg de bloem toe, goed roeren om aanbakken te voorkomen en laat dit een minuutje of twee, drie zachtjes bakken
  • Roer het aspergewater erdoor. Doe dit in kleine beetjes tegelijk, zeker aan het begin.
  • Voeg hierna de crème fraiche, de kookroom en de melk erdoor en breng alles aan de kook voor ongeveer drie minuten
  • Ook de asperges, wortel en de andere groenten gaan er nu bij
  • Voeg vlak voor het serveren wat kervel of de andere verse kruiden toe aan de aspergesoep
  • Serveer de aspergesoep goed heet.

Tips

  • Geef er als extra een lekker sneetje witbrood bij, eventueel besmeerd met wat roomboter en / of belegd met een plakje ham. Ham doet het altijd goed bij asperges.
  • Geef er als extra een lekker sneetje witbrood bij, eventueel besmeerd met wat roomboter en / of belegd met een plakje gerookte zalm. Zalm en asperges, is super.
  • Of: Doe er op het allerlaatst, vlak voor het serveren van de aspergesoep, wat snippertjes zalm of ham in de soep.

Bedankt voor dit recept; Monique van http://aspergesoep.eu