Terug naar het overzicht

Stamppot: ‘Hete Bliksem’

De naam “Hete bliksem” komt van de hitte die de appel en peer afgeven in het gerecht. Het verhitte fruit blijft heel lang heet in de stamppot, dus houdt daar rekening mee als er kinderen mee-eten.

  • Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. Snijd de witte kool doormidden, verwijder de kern en snijd de witte kool in dunne reepjes.
  • Doe de aardappelen in een pan en zet deze net onder water. Zout toevoegen naar behoefte en leg de witte kool bovenop de aardappelen. Breng het geheel aan de kook.
  • Kook de aardappels en de witte kool circa 8 minuten.
  • Schil en snijd de goudrenet en de peer in gelijke stukken. Voeg de appel en peer toe aan de witte kool en kook ze circa 8 minuten mee. Giet alles af en stoom droog. Pureer met een pureestamper.
  • Verwarm een pan en rooster de pecannoten circa 4 minuten.
  • Verwarm de melk, bv even in de magnetron.
  • Snijd de kaas in blokjes en schep deze door de puree.
  • Maak de puree smeuïg met de melk en een klontje boter. Breng de puree op smaak met de nootmuskaat, een beetje zout en peper.
  • Snijd de peterselie fijn en schep het door de hete bliksem.
  • Serveer de hete bliksem direct op borden of in een schaal. Strooi de pecannoten en de resterende peterselie er overheen.