Aan huis bezorging

R

Verse asperges

Makkelijk afkomen halen uit de automaat

Wat heb je nodig om een aspergediner te koken:

  • Ca. 375 gram geschilde asperges p.p (ongeschild komt dit neer op ca 500 gram p.p.)
  • Aspergepan of brede pan waar de asperges plat in kunnen liggen
  • Zout
  • Geschrapte krieltjes
  • Eitjes
  • Gerookte ham of gerookte Bawykof zalm
  • Boter (boerenboter of roomboter)

In 30 minuten asperges op tafel? Het kan…

Asperges koken; je wilt graag asperges koken, maar hoe doe je dat? Hoe lang kook je asperges? Hoe schil je asperges? Op deze vragen krijg je nu antwoord en kun je binnen 30 minuten een aspergediner op tafel hebben staan. Hieronder leg ik precies uit hoe je asperges het beste kunt koken.

Koop in ieder geval verse asperges. Dat werkt niet alleen makkelijker maar verse asperges zijn veel smaakvoller. Verder is goed schillen het halve werk. Leg de asperges even voor het schillen in koud water. Dan worden de stengels gladder en schillen makkelijker. Zorg ervoor dat je de asperges heel goed schilt, liefst met een kleine overlap. Zie je op tegen het schillen; er zijn ook geschilde asperges te koop. Na het schillen een klein stukje van de onderkant snijden. Hoe verser de asperges, hoe kleiner het stukje dat eraf gaat. Gaat je mes er gemakkelijk doorheen, dan is het goed. Moet je echt duwen en snijden met het mes, dan iets meer eraf snijden.

Voor het koken van asperges heb je niet echt een aspergepan nodig. Een brede pan of hapjespan volstaat ook.

Hoe kook je asperges

  • Leg de geschilde asperges in de pan en zet ze net onder met koud water. Zet tegelijkertijd ook alvast de pan met de geschapte krieltjes en water op het fornuis.
  • Doe wat zout bij het water en de asperges. Ook wat zout naar smaak bij de krieltjes.
  • Dek beide pannen af met een deksel. Of leg omgekeerd bord op de asperges, zodat de asperges niet gaan drijven. • Breng de asperges aan de kook en zodra ze koken zet je het vuur laag. Voor de krieltje kun je rekening houden met ca 15 minuten kooktijd.
  • Laat de asperges 3 tot 8 minuten zachtjes doorkoken, afhankelijk van de klasse die je gekocht hebt. (A-klasse 3 minuten, AA klasse 5 minuten en AAA-klasse 8 minuten)
  • Zet de hittebron uit en laat de asperges daarna nog 5 a 10 minuten nagaren.
  • Als de asperges en aardappeltjes staan op te warmen, heb je tijd om een pannetje met de eitjes (net onder water) op te zetten. Van koud tot kokend; zacht ei – 4 a 5minuten. Halfzacht ei – 6 minuten. Hard ei – 10 a 12 minuten. Zodra de tijd voorbij is de pan met eieren afgieten en eieren met koud water laten schrikken. Daarna de eieren pellen.
  • Prik met een vork in het uiteinde van de asperges, als je er makkelijk doorheen prikt en zacht aanvoelt zijn de asperges gaar. Op dezelfde wijze kun je controleren of de krieltjes gaar zijn. Deze afgieten en 1 minuutje droog laten stomen.
  • In een pannetje de boter zachtjes laten smelten. Niet bruin laten worden. Het witte laagje bovenop eraf scheppen (de boter klaren).
  • Zodra de asperges goed zijn schep je ze met een schuimspaan uit de pan. Laat de asperges even uitlekken op keukenpapier of schone theedoek.
  • Als het goed is zijn alle componenten (onderdelen) van het gerecht nu klaar en kan het bord op gemaakt worden. Leg de asperges mooi op het bord met de kopjes naar dezelfde kant. De krieltjes aan de zijkant van de asperges presenteren. Wat plakjes ham of zalmkoteletjes halverwege op de asperges draperen. Het eitje halveren of in blokjes snijden naar eigen inzicht. En mooi op het bord erbij leggen. De botersaus over de asperges, krieltjes en ham of zalm schenken. Eventueel het geheel afmaken met wat gesneden bladpeterselie.