Zodra het aspergeseizoen weer begint, krijgen wij veel vragen over deze prachtige groente. Hoe kun je zien dat de asperges écht vers zijn en hoe hoort de ideale asperge eruit te zien?

De feiten en fabels op een rijtje:

1. Door twee asperges langs elkaar te wrijven, kun je controleren of ze vers zijn; je hoort dan een piepend geluid: feit

Dat klopt. Verse asperges klinken als muziek in je oren. Wrijf twee asperges langs elkaar. Hoor je een piepend geluid, dan heb je verse. Dat is vooral bij de witte het geval, bij de groene is het lastiger. Groene asperges horen stevig aan te voelen; ze moeten de juiste hardheid hebben.”

Wrijven is één van de methodes. De andere manier is het bestuderen van het snijvlak; ziet dat er vers en sappig uit?  Als je in de onderkant van de asperge knijpt, moet er wat sap uit komen.”

2. Asperges zijn gezond: feit

Asperges zijn heel gezond; zowel witte als groene asperges bevatten veel vitaminen. Asperges veroorzaken – bij een deel van de mensen – zo’n aparte geur als je naar het toilet gaat. Bepaalde stoffen uit de asperge worden omgezet in zwavelhoudende verbindingen. Asperges zorgen er voor dat afvalstoffen worden afgevoerd uit je lichaam.

3. Asperges kan je op veel manieren eten: feit

Asperges kun je bakken, braden, grillen, frituren of zelfs rauw eten. In dat laatste geval kun je er hele dunne reepjes van maken, als een soort tagliatelle. Favoriet blijft toch wel “asperges a la Flamande”. Of wel op z’n Vlaams met krieltjes, Hollandaise saus, eitje en ham.

4. Hoe langer de asperge, hoe beter: fabel

Dat is niet waar, want het topje – ofwel de kop – is absoluut het lekkerst. In de top van planten zitten de meeste mineralen, voedingsstoffen en vitaminen, dus ook bij asperges. Het onderste gedeelte, zeker als het langer dan 30 cm is, kan taai en dradig zijn.

5. De beste kwaliteit asperge is de dubbel AA kwaliteit: feit

Qua vorm is deze maat inderdaad de beste. De dubbel AA is zo’n 23 cm lang, 18 tot 22 mm in doorsnee, is egaal wit, heeft geen oneffenheden en een gesloten kop. Dit alles zegt niks over de smaak.

6. De kop van een asperge dient gesloten te zijn: feit

Dat ’s het allermooist, hoewel het voor de smaak niets uitmaakt. In Frankrijk op de markt kom je groente tegen in alle vormen en maten. Ook minder mooi gevormd, maar de smaak is fantastisch. Wat belangrijk is, is waar het product groeit en hoe vers de groente is.