Terug naar het overzicht

Asperges koken

Asperges koken is lang niet zo moeilijk als veel mensen denken. Het is vooral belangrijk om verse asperges te kopen. Als het gaat om witte asperges, deze goed te schillen. Leg de asperges eerst een half uurtje in het water, dan gaat het schillen veel makkelijker. Groene asperges hoeven meestal niet te worden geschild. (als het ondereind houterig is, dat stukje wegsnijden)

Daarna is het tijd voor: Asperges koken; 5 tot 10 minuten koken, daarna warmtebron uitzetten en asperges nagaren tot de gewenste gaarheid bereikt is. Let op groene asperges zijn sneller gaar dan de witte asperges. De kooktijd is dus erg afhankelijk van hoe stevig (beetgaar) de asperges moeten zijn. Smaken verschillen hierbij heel erg.

Voor het asperges koken, moeten deze worden schoongemaakt. Dit begint met het afsnijden van een stukje van de onderkant, ongeveer 1 tot 2 centimeter. Het gaat erom dat het droge, houterige deel eraf is. Daarna moeten de witte asperges worden geschild. De meest makkelijke manier is om een dunschiller te gebruiken. Leg de asperge plat neer op een snijplank, houd deze bij het kopje vast en schil vanaf de kop naar de onderkant.  Bewaar de schoongemaakte asperges tot het moment dat ze de pan ingaan, in het water.

Asperges koken is mogelijk in een speciale hoge aspergepan, met een netje. Hierbij kunnen de kopjes net boven het water uitsteken. Een gewone, ruime pan is ook prima. Leg de asperges voorzichtig in de pan met ruim water en een klein beetje zout. Voeg eventueel een klontje boter toe. Laat ze rustig koken, voor ongeveer 5 tot 10 minuten (als richtlijn). De kooktijd is behoorlijk afhankelijk van de dikte van de stelen, maar ook is het zo dat sommige mensen liever beetgare groenten hebben en anderen iets verder gekookt. Ze zijn gaar als de onderkant zacht aanvoelt. Dit is ook te controleren door er met een vork even in te prikken. Een andere methode om de garing te controleren is door één asperge op een vork te laten balanceren. Als deze licht buigt, zijn ze goed en kunt u nu heerlijk genieten van het aspergediner.

Bedankt voor dit recept; Monique van http://aspergeskoken.eu