Aspergesoep
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 gram witte asperges
- 1 kleine wortel
- 100 gram sugar snaps of diepvries doperwtjes
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 100 ml. melk
- 2 dl. kookroom (light)
- 100 ml. crème fraiche
- 2 theelepels citroen- of limoensap
- Een klein beetje kervel om te garneren, of eventueel wat peterselie of ander groen vers kruid – voor het oog is de aspergesoep hiermee nog veel lekkerder
- Zout en peper naar eigen smaak en wat suiker

- Schil de asperges goed en snijd de houterige onderkantjes eraf (hoe verser de asperges, hoe minder eraf hoeft)
- Kook de schillen en de onderkantjes van de asperges een half uur of langer in 1 liter water met wat zout en een beetje suiker
- Schrap en was de wortel
- Maak de sugar snaps schoon, of haal de doperwtjes uit de diepvries
- Snijd de wortel en de sugar snaps in fijne reepjes
- Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 centimeter
- Zeef het aspergewater, gooi de schillen weg en doe het vocht in de pan
- Breng het aspergewater weer aan de kook, kook hierin de asperges gaar in tien tot vijftien minuten, afhankelijk van de dikte van de asperges
- Kook de wortel en de sugar snaps of de doperwtjes vijf minuten mee
- Haal nu alle groenten uit de pan
- Laat nu de boter smelten (niet bruin laten worden)
- Voeg de bloem toe, goed roeren om aanbakken te voorkomen en laat dit een minuutje of twee, drie zachtjes bakken
- Roer het aspergewater erdoor. Doe dit in kleine beetjes tegelijk, zeker aan het begin.
- Voeg hierna de crème fraiche, de kookroom en de melk erdoor en breng alles aan de kook voor ongeveer drie minuten
- Ook de asperges, wortel en de andere groenten gaan er nu bij
- Voeg vlak voor het serveren wat kervel of de andere verse kruiden toe aan de aspergesoep
- Serveer de aspergesoep goed heet.
Tips
- Geef er als extra een lekker sneetje witbrood bij, eventueel besmeerd met wat roomboter en / of belegd met een plakje ham. Ham doet het altijd goed bij asperges.
- Geef er als extra een lekker sneetje witbrood bij, eventueel besmeerd met wat roomboter en / of belegd met een plakje gerookte zalm. Zalm en asperges, is super.
- Of: Doe er op het allerlaatst, vlak voor het serveren van de aspergesoep, wat snippertjes zalm of ham in de soep.
Bedankt voor dit recept; Monique van aspergesoep.eu